Kellarin ulkoseinän eristäminen

Olet tässä: Etusivu » Eristä oikein » Kellarin ulkoseinän eristäminen »

Kellarin ulkoseinän eristäminen

Lämpöeristämällä kellarin seinät saadaan sisäilmasta miellyttävä ja tila voidaan ottaa myös asuinkäyttöön. Kellarin seinät kannattaa suunnitella samoin kuin rakennuksen muutkin lämpimät seinät. Näin seinistä saadaan riittävästi lämpöä eristäviä ja energiaa säästäviä. Ulkopuolelta eristetty seinä pysyy kuivempana ja lämpimämpänä kuin eristämätön

Kellarin maanvastainen ulkoseinä vaatii aina erillisen vesieristyksen. Seinän ulkopintaan tehtävien vesieristeiden lisäksi tarvitaan aina riittävät salaojitukset ja maanpinnan kallistukset, jotta sulamis- ja sadevedet saadaan pysymään poissa perustusten ympäriltä.

 

Tee näin

  1. Tasoita ulkopuolinen seinäpinta ja muotoile anturan alaosa vinoksi, jotta vesi valuu pois seinästä.
  2. Asenna seinän ulkopintaan vesieristeet ja varmista, että salaojaputket tulevat oikeisiin paikkoihin. 
  3. Asenna THERMISOL-eristelevyt tiiviisti toisiaan ja seinää vasten. 
  4. Kiinnitä eristelevyt seinäpintaan mekaanisesti tai liimalla (käytä sementti- tai bitumipohjaista massaa). Huom! Kuumaa bitumimassaa tai liuotinpohjaisia aineita EPS ei kestä. 
  5. Suojaa eristelevyjen ulkopinta suodatinkankaalla ennen salaojasoran ja muiden ulkopuolisten maatäyttöjen tekoa. 
  6. Seinän viereen käytetään vettä hyvin läpäisevää soraa noin 200 mm:n paksuudelta. Muuten voidaan käyttää saatavilla olevaa täyttömaata. 
  7. Suojaa ja tiivistä eristelevyjen yläreuna, jotta pintavedet eivät ohjaudu EPS-levyjen ja kellarin seinäpinnan väliin. Käytä tarvittaessa erillistä vesipeltiä. 
  8. Viimeistele sokkelin näkyvä osa tarkoitukseen soveltuvalla ohutrappauksella tai levytyksellä.